Harika Bir Yarıyıl Tatili için 7 Öneri

Yarıyıl tatili geldi. Hem öğretmenler hem de öğrenciler için yoğun geçen bir dönemin ardından kısa bir mola vermenin vakti geldi. Tabii ki sınavlara hazırlanan öğrenciler için maalesef bu tatil mola vermek için değil de eksikliklerin giderilmesi ve sınava yönelik daha çok çalışmak için bir fırsat olarak değerlendirilecektir. Ancak unutulmaması gereken bir şey var ki, her birey bir bütündür ve gelişimi de bütün olarak gerçekleşmelidir. Ben de bu yazıda yoğun geçen okul dönemlerinde gerçekleştirmeye fırsat bulmakta zorlanabileceğiniz ancak yarıyıl tatilinde rahatlıkla yapabileceğiniz hem keyifli hem de gelişiminizi destekleyici öneriler sunacağım.

1 – Zihninizi Ayakta Tutun

Yoğun geçen dersler, bolca verilen ödevler ve kimi zaman zorlayıcı sınavlarla birlikte hem bedeniniz hem de zihniniz yoğun bir tempoda çalışmayı sürdürdü. Yarıyıl tatilinin ilk günlerinden itibaren “yeter artık dinleneyim” cümlesi dilinizin ucunda, biliyorum. Ancak zihninizi ayakta tutmalı, onun öğrenme ve içselleştirme temposunu tamamen düşürmemelisiniz. Bu konudaki önerim ise öğrenmeye dayalı, her biri hem keyifli hem de etkili üç kişiye özel sistem. Bu öğrenme ve gelişim sistemlerini hem mobil uygulamaları sayesinde akıllı telefon ya da tablet bilgisayardan hem de internet sitelerinden de yapabiliyorsunuz. Bence yarıyıl tatili bu uygulamaları tanımak için harika bir fırsat.

Lumosity: Nörologlar tarafından tasarlanan, günde sadece 10 ila 15 dakikanızı alacak; problem çözme, odaklanma, üretken düşünme, zihinsel işlem becerileri, hızlı düşünme, hızlı karar verme ve akılda tutma gibi alanlarda zihinsel alıştırmalar sunan popüler bir mecra. Kişiye özel olarak sunulan etkinlikleri hem keyifle uygulayabilir hem de zihninizi ayakta tutabilirsiniz.

Lingualeo: Dil öğrenmek sadece bilinmeyen bir yabancı dili keşfetmek ve onu kullanabilir hale gelmek değildir. Aynı zamanda yoğun ve olumlu bir şekilde zihinsel gelişimine de katkı sunar. Lingualeo da yabancı dili öğretirken bunu kişiye özel ve keyifli etkinliklerle gerçekleştiriyor. Aynı zamanda hedefinize yönelik özel olarak sınıflandırılmış kelimeleri paket halinde karşınıza çıkararak kelime dağarcığınızı artırmanıza fayda sağlıyor.

Memrise: Her ne kadar yabancı dildeki kelimeleri öğrenme üzerine hayata geçen bir uygulama olsa da içinde örneğin Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabında geçen ve günümüzde çok az kullanılan kelimelerin öğrenilmesine yönelik bölümleri de kapsayan güzel bir hizmet.

2 – En az Üç Blog ve Blog Yazarı Keşfedin

Blog keşfetmek insanı ve yaşamı keşfetmektir. Öyle ki, kimi blog yazarlarını, yazdıkları yazılar vesilesiyle ve zamanla bir ağabey ya da abla olarak görebilir; kimilerini de idealinizdeki mesleği icra eden bir rol model olarak konumlandırabilirsiniz. Blogları ve yazarlarını takip etmeyi gündelik hale getirmenizi tavsiye etmemle birlikte, Türkçe konusunda iyi örnekler sunan yani dilimizi iyi kullanan, üslubu ile kendinize yakın hissedeceğiniz blogları seçmenizi öneririm. Bu konuda tavsiye ettiğim bazı blogları belirtmek istiyorum:

İsa Sarı: Başta Türkçe olmak üzere dili temel alan bir blog yazarı olan İsa Sarı, aynı zamanda hobilerini, kişisel deneyimlerini ve gezileri harika bir üslupla bloguna yansıtıyor.

Spaksu: Teknolojiyi seviyor ve özellikle de tasarım konusuna ilgi duyuyorsanız Safa Paksu tarafından sunulan Spaksu isimli blogu takip etmenizi öneriyorum.

Serdar Kuzuloğlu: Başta internet ve teknoloji konuları olmak üzere kişisel deneyimlerinden yola çıkarak verimlilikten tutun da aile hayatına dair yaşadıklarını da hoş bir üslupla paylaşan Serdar Kuzuloğlu, blog dünyasının en popülerleri arasından harikulade Türkçe kullanımı ile sıyrılıyor.

Hasan Başusta: Blogu genel olarak dijital iletişim ve pazarlamaya yönelik olsa da Hasan Başusta‘nın blogundaki “Aklımdakiler” bölümünü bu yazıma paralel olarak özellikle öneriyorum.

Evren Günlüğü: Öğretmen olmasının da etkisiyle blog yazarları arasında neredeyse kusursuz bir Türkçe bilgisine sahip olan Evren Soyuçok, röportajları, fotoğrafçılık bilgisi ve deneyimi, kişisel yazıları, internet dünyası ve tespitleri ile takip etmenizi tavsiye edeceğim bloglar arasında yer alıyor.

3 – Ailenizle Keşfe Çıkın

En az bir tam günü kapsayacak şekilde ve ailenizle birlikte keşif niteliği taşıyan bir gezintiye çıkmanızı kesinlikle öneriyorum. Keşif derken tabii ki bir yerlerde kazı çalışmaları yapmanızı ya da bir mağaranın sonuna kadar gezilmesini kastetmiyorum. 🙂 Yakın çevrenizdeki bir kasaba, göl, vadi, tepe ya da bunlara benzer ilgi çekici bölgeler veya yerleşkeler olabilir. Müze ve ören yerlerini de buna katabiliriz. Burada önemli olan tüm ailenin katılabileceği, daha önce gidilmemiş ve tam güne yayılacak bir gezi olması.

4 – En Az 1 Hobi Tanıyın

Her insanın keyif aldığı ve karşılığında bir ücret ya da benzeri maddi beklentisinin olmadığı etkinlik alışkanlığı olmalıdır. Hobi olarak da ifade edilen bu etkinlik alışkanlıklarına dair bir örneğiniz yani bir hobiniz varsa bu gerçekten de harika bir kazanım! Neden bir yenisini eklemeyesiniz? Ancak size önerdiğim bu yarıyıl tatilinde mutlaka bir hobi edinmeniz değil. En az bir hobi tanımanız. Mesela hat sanatı ya da uçak modelciliği, yarıyıl tatilinde tanıyabileceğiniz harika hobilerden biri olabilir.

5 – Güler Yüzlü O Yaşlı Amca veya Teyze ile Söyleşi (Röportaj) Yapın

Ailenizden olmayan fakat yakın çevrenizde bulunan ve güler yüzlü olmasıyla öne çıkan o yaşlı amca ya da teyze ile bir söyleşi gerçekleştirin. Kendisine bu konu hakkında bilgi verip onay aldıktan sonra sorularınızı hazırlayın. Mümkünse söyleşiyi akıllı telefonunuzu kullanarak sesli bir şekilde kaydedin. Çünkü konuşmayı bölmeden yanıtları not almanız için bu önemli. Ayrıca kendisinin de izni olursa söyleşiye dair fotoğraflar çekin ve Facebook hesabınızdan ya da varsa blogunuz üzerinden yayınlayın. Söyleşinin gerçekleşmesi ve yayınlanmasına yönelik her adımda yeni deneyimler edineceğinize emin olabilirsiniz.

6 – Her Gün 1 TED Konuşması İzleyin ve Not Alın

1984 yılından bu yana var olan TED Konferansları, özellikle de son yıllarda daha çok kullanılan adıyla TED Konuşmaları şeklinde popüler hale geldi. Türkçe altyazılı olarak da bulabileceğiniz konuşmaların yanı sıra Türkçe olarak gerçekleşmiş konuşmalar da bulunuyor. https://www.ted.com adresinden ulaşabileceğiniz konuşmalara dair arama yaparken İngilizce kelimelerle arama yapmalısınız. Ancak video ekranı geldiğinde videonun hemen altında sağ tarafta ¨Subtitles¨ ifadesine tıklayarak Türkçe altyazıyı etkin kılabilirsiniz. Diğer yandan 13 bölümden oluşan bu belgesel serisi iki haftalık tatilinize zaman açısından da uyuyor.

Her konuşmaya dair not almaya çalışmalısınız. Bunu yaparken kalem ve kâğıt kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ancak notlarınızı Evernote gibi not alma ve derleme üzerine hazırlanmış hizmetler üzerine aktarmanızı tavsiye ediyorum.

7 – Kozmos: Bir Uzay Serüveni Belgesel Serisini İzleyin

Haluk Bilginer tarafından çok başarılı bir şekilde seslendirilen ve bana göre en iyi belgesel serilerinden biri olan Kozmos: Bir Uzay Serüveni, her ne kadar uzayı merkezine alsa da bu insanın ve dünyamızın uzaydaki yerine ve insanoğlunun bugüne kadarki keşiflerine dair harikulade bir sunum gerçekleştiriyor. Bu belgeseli her gün bir bölüm şeklinde izlemenizi ve her bölüme dair notlar almanızı öneriyorum. Belgeselin hemen her bölümünün ilginizi çekeceğine ve zihninizde yeni ufuklar açacağına eminim.

Son olarak, bu yazıma dair eklemek istedikleriniz, önerileriniz varsa hemen aşağıdaki yorum bölümünden mutlaka yazınız. Ayrıca bu etkinlikleri gerçekleştirmeniz halinde yaşadığınız deneyimleri de aynı yorum bölümünden benimle paylaşırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Sevgi dolu bir tatil diliyorum. 🙂

ailebelgeselblogevernotehobikozmoslingualeolumositymemriseöğrenciöğretmenokulöneriröportajtatilTEDyarıyılzihin
Yorumlar (2)
Yorum Yap
  • İsa Sarı

    Harika bir yazı, Onur. Kalemine (daha doğrusu tuş takımına) sağlık… Bu tavsiyelere uymaya çalışacağım ben de. Ayrıca, çok teşekkür ederim şahsımla ve sitemle ilgili düşüncelerin için 🙂