İzledim: Captain Fantastic (Kaptan Fantastik)

Captain Fantastic, IMDB puanının tatmin edicisi olması dışında neden ve nasıl izlemeye karar verdiğimi bilmediğim, izledikten sonra ise harcığım zamana üzülmediğim sıra dışı bir film. Aslında bu cümlede “sıra dışı” ifadesinin yerine ilk olarak “ilginç” kelimesini kullanmıştım ancak Kaptan Fantastik‘in kızının “ilginç” kelimesini kullanmasını yeterli bulmayıp söz konusu durumu yani neden ilginç bulduğunu açıklamasını istediğini hatırlayınca değiştirdim. 🙂

Captain Fantastic, Her ikişini kendi gören, ormanda yaşayan ve bir yandan da bilişsel ve bedensel gelişime de çok önem veren bir ailenin hikâyesini konu alıyor. Sosyalizm yönünde bir bakış açısına sahip aile reisi olan Kaptan Fantastik yani filmdeki adıyla Ben karakterini Viggo Mortensen canlandırıyor. Acımasız görünen ancak daha çok disiplinli ve duygularını bir kenara bırakarak mantığını dinleyen Ben, her daim filmin merkezinde yer alıyor.

Uyarı! İçeriğin bundan sonrası filmi henüz izlememiş okurlar için gizem bozucu (spoiler) bilgi içerebilir.

Konu ve Senaryo

Orijinal bir konuya ve senaryoya sahip film, ne kadar iyi niyetle hareket edilirse edilsin bir yaklaşımın aşırı derece hayata yansıtılması halinde yaşanabilecekler üzerinden hareket ediyor. Adeta bir Şirin Baba olan Ben, ormandaki derme çatma yaşam alanında büyüyen çocuklarını her koşulda hayatta kalabilecekleri şekilde eğitmeye çalışıyor. Bir yandan da bilişsel gelişimleri üzerinde durarak onların kendilerini geliştirmelerine ve kendilerini çok iyi ifade etmelerine önem veriyor. Yazımın girişinde de söylediğim gibi “ilginç” kelimesini yasaklıyor. Tıpkı bizim günlük yaşamda sıkça “şey” ya da “aynen” kelimelerini kullanmamız gibi aslında söylenmesi gereken ifadenin başka olduğunu ve onun kullanılması gerektiğini yansıtmaya çalışıyor.

Konunun orijinal olması ve malzemenin de bol olması nedeniyle yönetmenin bu iyi konuyu üst düzeyde işlediğini söylemem gerek. Belki de klasik olabilecek bir film olan Captain Fantastic, sıra dışı bir yapım olarak kalmış. Günümüz yaşamındaki sorunları işaret eden ve tanımlayan birçok sahne olsa da bunların sayısı ve etki gücü çok daha fazla olabilirdi. Diğer yandan aile reisi olan ve birçok konuda adeta ahkâm kesen Ben’in gidip çocuklarıyla markette hırsızlık yapması tam bir tezat. Robin Hood anlayışının kötü bir şekilde filme dahil edilmesi ana karakterin ve dolayısıyla da onun düşüncelerinin de etkisini azaltıyor.

Captain Fantastic’in yukarıda bahsettiğim yaklaşımına karşı çıkan ve filmdeki çatışma unsurları olarak görebileceğimiz diğer cephe ise Ben’in çocukları ve kayınpederi. Onların gözünden, Ben’in yapmak istediği şeyin iyi olduğu ancak uygulamada aşırılıkların bulunduğu ortaya konuyor.

Oyunculuk

Filmi izledikten sonra aradan birkaç gün geçse bile gözünüzün önüne gelen karakterler var ki bu söz konusu karakterlerin etkileyici olduklarına dair bir işaret olsa gerek. En büyük çocuk olan ve George MacKay tarafından canlandırılan BoNicholas Hamilton tarafından canlandırılan Rellian karakterleri başarılı bir şekilde öne çıkıyorlar. Özellikle de Rellian yani Nicholas Hamilyon geleceğin en iyi oyuncuları arasında yer alırsa kimse şaşırmamalı. Mükemmel bir oyunculuk perforamansı sergilemiş.

Aykırı Sahnelere Hazır Olun

Filmde çok sayıda ve birçok izleyeni rahatsız edebilecek sahne bulunuyor. Ana karakterin bir anda çırılçıplak ortaya çıkması, annenin keyifle yakılması ve en sonunda da küllerinin tuvalete dölüp ardından sifonun çekilmesi bir hayli garip sahnelerdi. Dolayısıyla film bence 18 yaşından küçükler için pek uygun değil.

Nadir de olsa güldüren, çoğu zaman sorgulatan ve “yok artık” ifadesini sık sık ifade edebileceğiniz bir film olan Captain Fantastic’i izlemenizi öneririm.

Captain Fantastic Fragmanı

7.8

İyi Film

Nadir de olsa güldüren, çoğu zaman sorgulatan ve "yok artık" ifadesini sık sık ifade edebileceğiniz bir film olan Captain Fantastic'i izlemenizi öneririm.

  • Senaryo 7.5
  • Oyunculuk 9
  • Müzik 7
Captain FantasticfilmKaptan Fantastiksinema
Yorumlar (0)
Yorum Yap