E-kitap Okuyucu Amazon Kindle Paperwhite 4 Tanıtıldı

Amazon Kindle Paperwhite 4 (10. nesil diye de geçiyor) modeli, sessiz sedasız bir şekilde tanıtıldı ve ön siparişe sunuldu. Elektronik mürekkep teknolojisini temel alan, adete gerçek bir kağıttan bir metin okuyormuş hissini yaşamanızı sağlayan e-kitap okuyuculardan bir tane de bende var. Yaklaşık 3 yıl önce aldığım Kindle Paperwhite 2 modeli ile tanışmamla birlikte son derece keyifli ve rahat bir şekilde pek çok kitap okudum. Henüz Paperwhite 4 modelini deneme imkânım olmamasına rağmen, bendeki modelle yaşadığım deneyim ile yeni çıkan modelin yeni özellikleri ile öngörü üzerine bir karşılaştırma yapmak istedim.

Amazon Kindle Paperwhite 4’ün Teknik Özellikleri

  • 6 inçlik 300 dpi çözünürlüğünde ekran.
  • Wifi model 182 gram, Wifi – GSM destekli model 191 gram.
  • En az 8 GB depolama alanı.
  • 6 haftaya kadar pil ömrü.
  • Popüler pek çok dosya formatını destekleme özelliği.
  • 2 metre derinliğe kadar ve en fazla 60 dakika IPX8 su geçirmezlik özelliği.
  • Bluetooth desteği ile Audible üzerinden sesli kitap dinleme imkânı.
  • 167 x 116 x 8.18 mm boyutlarında tasarım.

Amazon Kindle Paperwhite 4 Hangi Özellikleri ile Dikkat Çekiyor?

Öncelikle ilk dikkat çeken özelliğin, Bluetooth desteği ve bu bağlantıya sahip Bluetooth kulaklık ya da Bluetooth hoparlör üzerinden kitap dinleme imkânının gelmesi. Her ne kadar bu ürün bir e-kitap okuyucu olsa da kitapları hayatlarının öncelikli unsurları arasında yer verenlere hitap etmesi açısından gerektiğinde kitap dinlemeye (Audible üzerinden AAX formatı) imkân tanıması oldukça ilgi çekici.

İkinci en önemli yenilik ise su geçirmeme özelliği. Bu sayede özellikle de deniz ve havuz kenarında Kindle’ın ıslanması ya da kazayla havuza düşmesi artık dert edilmeyecek. Bu özelliğin tuzlu su için geçerli olmadığını belirtmeliyim.

Amazon tarafından Kindle’da yer verilen özel fontlar, artık okurun daha fazla kişiselleştirmesine izin veriyor. Bu özellik güncelleme ile daha önceki sürümlere de gelecektir.

Bendeki Kindle Paperwhite 4 ile Yeni Çıkan Kindle Paperwhite 4’ün Karşılaştıralım

Ekran çözünürlüğü ve ışıklandırma daha iyi: Bendeki model 1024 x 758 piksel ve 212 dpi (inç başına düşen piksel) ekran çözünürlüğüne sahip iken yeni model 1430×1080 piksel ve 300 dpi ekran çözünürlüğüne sahip. Ekran ışıklandırma noktası bu modelle beşe çıkmış. Önceki modelde daha azdı. Bu yenilik daha iyi ve daha doğal ışıklandırma anlamına geliyor.

Boyut: Bu konuda neredeyse hiçbir değişiklik yok. Bendeki 169 x 117 x 9.1 mm boyutlarında iken yeni model 167 x 116 x 8.18 boyutlarında.

Ağırlık: Yeni modelin ağırlığı 182 gram (alırsam WiFi modeli alırım), bendeki modelin ağırlığı 206 gram. Bu iyi bir fark.

Su geçirmezlik: Bu son derece iyi bir yenilik. Zira elektronik mürekkep teknolojisine sahip ekranlar oldukça hassas. Dolayısıyla e-kitap okuyucuyu kesinlikle düşürmemek ve ıslatmamak gerekiyor. Yeni modelin su geçirmezlik özelliği ilgi çekici bir yenilik.

Sesli kitap ile kitap dinleme özelliği: Türkçe içeriğin az olması nedeniyle ilgimi çeken bir yenilik değil.

Depolama alanı: Bendeki modelin 2 GB boyutundaki depolama alanı yetiyor da artıyor bile.

Pil ömrü: Neredeyse birbirlerine yakın pil ömrü sunuyorlar. Bu açıdan da bendeki model işimi fazlasıyla görüyor.

Yazımın başında bahsettiğim gibi üç yıldır kullandığım ve parasını sonuna kadar hak eden ürünler arasında gösterebileceğim Amazon Kindle Paperwhite 2 (6. Nesil diye de geçiyor) hâlâ ihtiyaçlarımı karşılıyor. Uzun pil ömrü, gerçek kâğıttan okuyormuş hissi veren ekran çözünürlüğü ve ekran teknolojisi, kullanım kolaylığı, göz yormayan ekran aydınlatması ile geceleri bile kitap okuyabilme imkânı sunması ve taşınabilirliğinin kolay olması gibi temel gereksinimleri tatmin edici bir şekilde sunuyor. Dolayısıyla elimdeki modeli güncellemek istemediğim taktirde yeni modeli edinmeyi plânlamıyorum. Yine de yeni modelin çok çekici olduğunu söylemeliyim. 🙂

Yeni modeli siz nasıl buldunuz, hangi özellikler dikkatinizi çekti?

AmazonAmazon Kindle PaperwhiteAmazon Kindle Paperwhite 2Amazon Kindle Paperwhite 4Audiblee-kitapE-kitap okuyucuekitapKindlePaperwhite
Yorumlar (1)
Yorum Yap
  • Semih BULGUR

    Gerçekten bu tableti bir anda elime alıp sevdiğim bir kitabı okumak geldi içimden. Aslında gerçek kitap hissini hiç bir şeye değişmem ama artık zamanla bu dijital kitaplara da alışacağız sanırım. Kaleminize sağlık. Teşekkürler!