Kumaşlar ve Bakımları

Bu yazı ile birlikte tekstil ürünleri ile ilgili yazı dizisine son vermiş oluyorum. Siz de sıkılmışsınızdır zaten 🙂

CHENILLE: Chenille, genellikle spor giyimde ve koltuk örtülerinde kullanılan bir kumaş türüdür. Kumaşın mat, parlak ya da çok yumuşak olmasını sağlayabilecek çeşitli ipliklerden üretilebilir. Chenille kumaş, birçok iplikten yapılmakla beraber yaygın olarak pamuk, viskoz veya polyamid ipliklerinden üretilir. Viskoz ipliktan yapılmış chenille kumaş, şık bir görünüm elde etmek için kullanılır.

Çok hafif olduğu için giyimi rahattır.

Düşük sıcaklıkta ütülenmelidir. Chenille bir ürün banyo gibi nemli bir ortamda kurumaya bırakılırsa, mevcut kırışıklıklar kendiliğinden açılır. Chenille ürünleri temizlemenin en iyi yolu kuru temizlemedir.

CONFORT: Naylon ve likradan üretilmiş, özellikle mayolarda kullanılan sentetik bir kumaştır. Mayolarda kullanılan diğer kumaşlara göre daha kalındır.

Naylon ve likra karışımlı olması, kumaşa çabuk kuruma özelliği, rahatlık ve şekil kazandırır. Islandığında iç göstermeyen bir kumaştır ve bu özelliğinden dolayı beyaz ağırlıklı ürünlerde kullanılır.

DENIM: Pamuk ya da pamuk karışımlı materyalden değişik kalınlıklarda üretilen, spor bluzlar, tişört, etekler ve pantolonlarda kullanılan dokuma kumaş çeşididir.

Denim, dayanıklı bir kumaştır. Pamuğun içine likra katılarak kumaşın daha esnek ve rahat hale getirlmesiyle de streç denim elde edilir.

Denim ürünler, açık renk ürünleri boyamaması için ayrı yıkanmalıdır. Denimin rengi yıkandıkça solar. Bu nedenle, renk kaybını en aza indirmek için ters çevrilerek yıkanmalıdır. Kumaşın yapısı nedeniyle yıkama sonrasında ürün daralık. Kumaşın esnemesi ve kırışıkların açılması için buharlı ütü ile ütülenmelidir. Özellike denim pantolonları nemliyken, bacak kısımlarından çekeren esnetmek, kumaşın esnemesi ve kırışıklıkların açılması için bir çözüm olabilir.

DERİ: Hayvan derisi ya da postuna verilen genel isimdir. Doğal bir materyal olduğundan, yapay materyallerde bulunmayan çok yönlü özelliklere sahiptir. Deri, dayanıklı, vücuda hava aldıran, suya dirençli bir materyaldir. Bu özelliklerinden dolayı tekstilde birçok üründe kullılmaktadır.

Bakımı kolaydır fakat mümkün olduğunca temiz tutulması gerekir. Sadece kuru temizleme yapılır.

FLANNEL: Flannel, her iki yüzü de tüylenmiş, hafif yün görünümünde kumaşlardır. Genellikle pamuk ya da sunî ipliklerden dokunur.

Yumuşaktır ve giyen kişiyi rahatsız etmez.

Asılarak kurutulduğunda, yıkama esnasında oluşan kırışıklıklar açılır. Kırışıklık kalması halindeyse, kalan kırışıklıklar da biraz ütülenerek giderilir.

GABARDIN: Gabardin, bükme yünden üretilen kabarık kumaşlardır. Dayanıklı bir yapıya sahiptir ve su tutmaz. Bu özelliği nedeniyle yaygın olarak yağmurluklarda kullanılır.

GEORGETTE: Genelde çok iyi bükülmüş iki farklı iplikten üretilir. Parlak ve dökümlü krep kumaşlardır. Çoğunlukla bluzlar, elbiseler ve eteklerde kullanılır.

GINGHAM: Kareli (ekose) kumaşlardır.

JARSE (JERSEY): Çok çeşitli ipliklerden üretili. Genelde düz ve çizgisiz yüzeyli pamuk örgü kumaşlardır. Hafif olduğundan dolayı rahattır.

KANVAS: Kanvas, düz dokuma giysilerde kullanılan pamuk, keten, hemp veya hint kenevirinden üretilmiş kumaştır. Genellikle spor görünümlü ayakkabılarda kullanılır. Çok hafiftir ve vücuda hava aldırır.

Lekeler, uygun bir kanvas ayakkabı temizliyicisiyle yumuşak bir fırça kullanılarak çıkarılabilir. Sonrasında da kurumaya bırakılmalıdır. Etiketinde aksi yönde bir talimat bulunmadıkça makinede yıkanmamalıdır.

KREP: Krep, buruşuk görünümlü bir dokuma kumaş çeşididir. Genellikle ipek veya viskozdan üretilir. Fakat günümüzde polyester  – yün (pamuk ve polyester) karışımlı olarak da üretilmektedir.

Ürün üzerindeki desenleri, aytıntılı gösteren etkisi vardır.

MICROFLEECE: Microfleece, çok kısa, ince ve tüylü bir kumaştır. %100 polyesterden ve mikrofiberden yapılır. Çok hafif, yumuşak ve rahattır.

OXFORD: Genellikle pamuk ve polyester iplikten üretilen, orta kalınlıktaki düz dokuma kumaşlardır. Daha çok erkek giyimde kullanılır.

Hafif, kullanımı ve bakımı kolay bir kumaştır.

PIQUE ( PİKE): Pike, dokuma jarse kumaş türüdür. Pamuk ya da pamuk karışımlı ipliklerden üretilir.

Daha çok %100 pamuktan ya da likra karışımlı pamuktan üretilir. Polo tişörtlerde kullanılır. Yumuşak ve dayanıklıdır.

POLAR FLEECE: Polar, polyesterden üretilen hafif, hacimli ve kabarık bir kumaştır.

Hacimli olan yün, havayı ipliklerin arasında tuttuğu için sıcak tutar. Son derece iyi hava alan kumaşlardır. Sıcak tuttuğu için dış giyimde veya montların içinde kullanılır.

En iyi sonuç için polar fleece ürünler ayrı olarak yıkanmalıdır. Polar giysiler ılık suda, makinede yıkanabilir. Hacimli bir görünüm elde etmek için düşük derecede çamaşır kurutma makinesinde kurutulmalıdır. Çamaşır suyu ve yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Ütülenmemeli veya kuru temizleme yapılmamalıdır. Polar kumaşlar önceden topaklandırılmıştır ve bu görünüm kullanım sırasında değişmez. Bu nedenle topaklanma, üründe herhangi bir hata olduğunu göstermez.

POPLIN: Poplin, pamuk ya da pamuk karışımlı ipliklerden üretilen bir kumaştır. Genellikle erkek gömleklerinde kullanılır.

SENSITIVE: Sensitive, naylon ve likra karışımından oluşur. Mayo ve diğer yüzme kıyafetlerinden en yaygın kullanılan kumaştır. Mikrofiber teknolojisi ile üretilir. Sensitive ve sensitive power olarak iki farklı şekli vardır.

İçeriğinde bulunan likra, ürünün iyi bir şekil almasını sağlar. Klora karşı diğer yüzme kıyafetletine göre daha dayanıklıdır. Sensitive, naylon içerdiği için çabuk kurur.

SUPPLEX: Du Pont tarafından üretilmiş özel bir kumaşın marka adıdır. %100 polyamid iplikten ve farklı kalınlıklarda üretilir.

Nemi alır ve cildi kuru tutar. Dokunuşu pamuğa benzer.

Yumuşatıcı maddelerle temizlenmemelidir.

SYMPATEX: Sympatex, rüzgar ve su geçirmeyen sentetik bir kumaştır. Giyen kişi kendisi kuru, serin ve rahat hisseder. Cildin hava almasını sağlar. Vücuttaki nem kumaştan dışarı çıkar.

Ürünün dikişleri su geçirmeyecek şekilde tasarlanır. Sympatex ürünler, giyen kişiyi rüzgardan korur.

TACTEL: Du Pont firması tarafından üretilen naylon kumaşın marka adıdır. Çoraplarda, iç giyimde ve spor kıyafetlerde kullanılır.

Naylon iplikten daha yumuşaktır. Yumuşaklığı nedeniyle özellikle opak çoraplarda sık kullanılır. Tactel, nemi ve teri aldığı için giyenlerin kendini kuru hissetmesini sağlar.

Düşük sıcaklıkta makinede yıkanabilir. Yumuşak bir kumaş olduğu için yıkama sırasında yumuşatıcı kullanmaya gerek kalmaz. Uzun süre kullanıma ve sık yıkamaya bağlı olarak nadiren de olsa ipliklerde kopma görülebilir.

TOWELLING: Dokuma ve örme havlu kumaşlardır. Sıcak tutar. Çok az ütü gerektirirler. Yıkama sırasında yumuşatıcı kullanılmaması tavsiye edilir.

TWILL: Kabarık ve verev çizgilerden oluşan bir dokuma şeklidir. En çok erkek ceketlerinde kullanılır.

Ürünün yüzeyine hacim katmak için kullanılır.

WAFFLE: Görünümü küçük kareciklere benzeyen bir yapıya sahiptir. Bu yapısı kabarık dokular kullanılarak elde edilen bir kumaştır.

Giysilere sıcak tutma özelliği kazandırır.

Not: Burada verilen bilgiler genel niteliktedir. Mutlaka ürünün yıkama talimatlarına öncelik verin 😉

bayan deribeachwearchenilleconfortdefoludenimdenim jeansderideri çantaderi ceketDu Pontekoseerkek derifilamentflannelgabardingeorgetteginghamhitecihraç fazlasıihracat fazlasıjarsejerseykanvaskimonokrepkumaş çeşitlerilinensmicrofibermicrofleecemikrofiberörmeoxfordpikepike takımıpiquepoler fleecepolyamidpoplinraw denimsensitivesuplexsupplexsympatextacteltekstil firmalarıtekstil ürünleritommy hilfiger denimtowellingtrikotwillucuz giyimwaffle
Yorumlar (2)
Yorum Yap
  • maryam rahimi

    Merhaba;
    Biz Iran’da büyük bir ithalat sirketi var…
    Lütfen bize bir(( Viskoz giyim (Kadin Bluzlar) katalog)), gönderin.
    Sizin için çalismak istiyorum .
    Tesekkürler.

  • büşra

    kot kumaşın bakım özellikleri çok acil lazımmm. 🙁