İzledim: Einstein and Eddington – Einstein ve Eddington

Bu akşam birçok güzel film arasından seçip bu belgesel filmi izledim. İzlemeye başlamadan önce “her halde Einstein ve teorileri ile ilgili kaliteli ancak sıradan bir belgesel” gibi bir ön yargıya sahiptim. Tabii ki yanıldım. Zira en az Albert Einstein (Andy Serkis) kadar değerli bir bilim adamını tanımış oldum. Arthur Eddington (David Tennant) ! Filmde epeyce üstünde durulduğu gibi kendine has düşünce yapısı ve geniş görüş açısı etkileyiciydi. Ayrıca yakın dostu olarak gösterilen William ile aralarında bir ilişki olduğunu sezdim. Belki de vardır, gerçekten şaşırmam.

Gelelim Einstein’a. Renkli karakteriyle bir kez daha kendisine hayran kaldım. Çatışan düşünlerini karşısındaki iletirken jest ve mimikleri mükemmeldi. Millet, milliyetçilik ve insanlık adına düşünceleri dikkate değerdi. Bir belgesel-film olmasına rağmen hiç sıkılmadım.

Oyuncuların seçimi ve makyaj son derece başarılıydı. Sizin de filmden kesitlerde gördüğünüz gibi çok ama çok benzemişler. BBC yapımı ne de olsa.

Film kadar dikkatimi çeken bir unsur da kapaktaki “+12” işareti. 12 yaşın altındakiler için uygun bulunmamasının sebebi ne olabilir acaba? Filmde geçen soyut cümlelerin çokluğunun, çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceğini düşünmüşler olsa gerek. Ne kadar doğru ve ilginç değil mi? Bir de Türk yapımı demekten gerçekten utandığım, izleyiciye yaş sınırı getirilen “bazı” filmlere “hemen her” diziye ve “tüm” programlara bakalım. Şiddetten, küfürden, seviyesizlikten ve onlarca kötü özellikten. İşte bizimle Avrupa arasındaki bilimsel ve gelişmişlik anlamındaki uçurumun nedenlerine gerçek-somut bir örnek.

Albert EinsteinAlmanyaAndy SerkisArthur Stanley EddingtonBBCDavid TennantEddingtonEinsteinEinstein and EddingtonEinstein ve Eddingtonİngiltere
Yorumlar (8)
Yorum Yap
  • Fatih

    Pek fazla film izlemesem de bu film’i izlenecekler listesine ekledim. Teşekkürler 😉

  • Nural

    Bizimle Avrupa arasındaki fark demişsin. Aslında böyle bir fark var diye düşünmemize sebep olan medya değil midir? Bugün, aptallıkla yoğrulmuş, küfürle bezenmiş ve aşşağılıkla baştacı edilmiş programlar, prime-time(Genel Kuşak) olarak yayınlanıp tüm halka mal edilmek istenen düşünce yapısı enjekte edilirse +18 olanlar ya temaşaa olur -1 yaşındakiler de izler, ya da buluğ çağındaki de izler ve benimser. Benden söylemesi…

  • Uluç

    Filmi şimdi indirip izliyorum.. Sitenide yeni buldum.. Takip etmeye başliycam güzel bir projeye benziyor eline , emeğine sağlık..

  • Esrarengiz

    doğru tespit tşk…

  • Onur

    Teşekkür ederim. Arkadaşler her zaman beklerim 🙂

  • Esrarengiz

    Tesadüfen dikkatimi çekti sayfanız Yobiil :))Tanıştığıma memnun oldum yobiil:)))
    Güzel içeriklerin ve paylaşımların devamını diliyorum.Teşekkürler…..Bu arada, Ankara da yaşadığınızı öğrendim tanıtımdan,ben de Aydın’ da yaşayan bir Ankara sevdalısıyım, kıymetini bilmek gerek:)))

  • Furkan Turan

    İki gün önce izledim bu filmi. Çok beğendim, ama biraz kafam karıştı: Filmi izledikten sonra iki saat uzay-zaman eğrisiyle ilgili yazı okuyup, kavramaya çalıştım. Galiba becerdim de.

  • SEYHAN

    Teşekkür ederim