Oruç Tutarken Aç ve Susuz Kalmamak İçin Birkaç İpucu

0 862

Yeni yazıları kaçırmamak için abone ol

Kutsal Ramazan Ayı’ndayız ve ne hoş ki, ülkemizin büyük bir çoğunluğu oruç tutma ibadetini yerine getiriyor. Hemen her konuda önceliklerim arasında yer alan “işin püf noktası” bakışını oruç için de hayata geçirdim ve kısa bir araştırma yaptım.

Oruç tutmak her şeyden önce sadece mideyi değil, nefsi terbiye etmeyi amaç edinen bir ibadet unsurudur. Bunu zaten biliyoruz 🙂 Lakin oruç denince akla ilk gelen açlığa ve susuzluğa direnmektir. Ben de Ramazan Ayı’nda nasıl bir beslenme alışkanlığı yürütülürse kişi nasıl daha kolay oruç tutar, daha az acıkır ve daha az susar sorularına yanıt olabilecek sorularına yanıt aradım. Uzmanlar şöyle diyorlarmış:

İftarda ve sahurda yenecek yiyeceklerin kimlikleri çok önemli. Yani o yiyeceğin hangi besin grubunda yer aldığı ve hangi materyalleri daha çok barındırdığı konuyu şekillendiren ana unsur. Mesela lif yönünden zengin besinleri sahurda tüketmek oldukça yararlı ki zaten “Eti Form” benzeri doymuş hissi veren besinlerin de kaynağında lifler var. Kuru fasulye, pilav ve yanında bulunacak kepek ekmekten oluşan bir sahur öğünü ile lif delisi olabilirsiniz 🙂

Karbonhidrat zengini besinlerin de oruç tutmada ciddi katkıları var. Yani yemekten sonra bir avuç fındık iyi gelir 😉 O yoksa fıstık, ceviz ya da kuru meyveleri tercih edebilirsiniz.

Her ne kadar yukarıdaki kuru fasulye ve pilav gibi kimilerine ağır gelebilecek bir öğün öneriyor olsalar da sahurda kahvaltı şeklinde yoğun ancak hafif yeme etkinliğinin de faydalı olduğunu söyleniyor.

Triptofan diye bir aminoasit varmış ve vücudun dengesini koruduğu gibi açlık hissini de uzun süre giderirmiş. Çok övüyorlar 🙂 Muz, yulaflı yiyecekler ve peynir çok bulunurmuş. Benden söylemesi…

Başta biber ve patlıcan kızartması olmak üzere benim de çok sevdiğim o kızartmalar var ya, onları sahurda kesinlikle yemeyin diyorlar. Kan basıncını düşüren yapısı nedeniyle oruç tutmanızda size büyük bir engel oluşturabilir. Zaten zararlı, yemeyiverelim 🙂

Son olarak Ramazan’da susamak için neler yapılmalı sorusunun cevabına bakalım:

İftar ile uyuma arasındaki süreçte 2.5 litre su içmek gerekiyor. Bu ihtiyacın bir kısmı su açısından bol olan kavun, karpuz yiyerek karşılayabilirsiniz. Zaten mevsim Yaz, iyi de gider hani 🙂

Kızartma gibi yağlı besinler su ihtiyacınızı da arttırabilir. Dişinizi sahurdaki öğünden sonra değil, önce fırçalayınız.

Allah kabul etsin…

E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol ve aramıza katıl, yeni içerikleri kaçırma!
İstediğin zaman abonelikten çıkabilirsin.
Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.