Ülkemizdeki kitap okuma oranı hakkında herhangi bir bilgi vermeye bile ihtiyaç duymuyorum. Bu konuda zaten hemen herkesin bilgisi olduğunu düşünüyorum.
Kitap okuma alışkanlığı genellikle çocuk yaşta kazanılıyor ve bu alışkanlığın kazandırılmasında ailenin ve okulların müthiş etkileri söz konusu. Özellikle evlerde bulunan kitap sayısı var çocuğun bebeklik çağıyla birlikte kitaplarla iç içe olmasının iyi bir altyapı hazırladığı ortada. Bununla birlikte kitap okuma alışkanlığı konusunda en önemli ve sürekliliğin sağlanması için mutlaka iyi değerlendirilmesi gereken aralığın ortaokul çağı olduğunu düşünüyorum.
Aşağıda kendi öğrencilerim için hazırladığım 6. sınıflar için uygun (bazı kitaplar bir üst ya da bir alt sınıf öğrencilerine de uygun olabilir) okuma kitapları yer alıyor. Bu kitapları seçerken öğrencilerin halihazırdaki kazanımlarının, ilgi alanlarının, sevdikleri kitap türlerinin, Atatürk sevgisinin, yakın ve uzak tarihimizin, MEB 100 Temel Eser Projesinin, Çağdaş Türk Edebiyatı ve Çağdaş Dünya Edebiyatının ön planda tutulduğunu belirtmek isterim.
Aşağıda yer alan kitapların bazılarını birden fazla yayıncı çıkarmakta. Bu noktada çeviri kalitesi, kitabın fiziksel özellikleri en az kitabın kendisi kadar önemli. Dolayısıyla kitap satın alırken bu duruma da dikkat etmenizi kesinlikle öneririm.
Bu konudaki kişisel deneyimlerinizi ve görüşlerinizi yorum bölümünde belirtmeniz konuya önemli bir katkı olacaktır diye düşünüyorum.
Size, öğrencilerinize ve çocuklarınıza iyi okumalar!
6. Sınıf Okuma Kitabı Listesi
- Sol Ayağım – Christy Brown
- Şeker Portakalı – Jose Mauro de Vasconcelos
- Uçamayan Kuş Baykuş – Muharrem Buhara
- Uçan Sınıf – Erich Kastner
- Pal Sokağı Çocukları – Ferenc Molnar
- Kitaplardan Korkan Çocuk – Susanna Tamaro
- Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler – Süleyman Bulut
- Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler 2 – Süleyman Bulut
- Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler 3 – Süleyman Bulut
- Vanilya Kokulu Mektuplar – Sevim Ak
- Charlie’nin Çikolata Fabrikası – Roald Dahl
- Charlie’nin Büyük Cam Asansörü – Roald Dahl
- Kraliçeyi Kurtarmak – Vladimir Tumanov
- Şimdiki Çocuklar Harika – Aziz Nesin
- İki Dirhem Bir Çekirdek – İskender Pala
- Çocuk Kalbi – Edmondo De Amicis
- Zaman Bisikleti – Bilgin Adalı
- Küçük Kara Balık – Samed Behrengi
- Huckleberry Finn’in Serüvenleri – Mark Twain
- Tom Sawyer’in Serüvenleri – Mark Twain
- Vatan Yahut Silistre – Namık Kemal
- Dede Korkut Hikâyeleri – Orhan Şaik Gökyay
- Falaka – Ahmet Rasim
- Tanrı Misafiri – Reşat Nuri Güntekin
- Yalnız Efe – Ömer Seyfettin
- Memleket Hikâyeleri – Refik Halid Karay
- Sait Faik Abasıyanık’tan Seçme Hikâyeler – Sait Faik Abasıyanık
- Kız Kulesindeki Kızılderili – Sunay Akın
- Benim Küçük Dostlarım – Halide Nusret Zorlutuna
- Aya Seyahat – Jules Verne
Onur kardeşim;
Jules Verne’den “Denizler Altında 20bin fersah”, “İki Yıl Okul Tatili”, “Dünyanın Ucundaki Fener”, “80 Günde Devr-i Alem” ve “Dünyanın Merkezine Seyahat” kitaplarının yanı sıra yine bir fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry’den “Küçük Prens”, bir klasik Osmanlı yazarı Ömer Seyfettin’den “Kaşağı”, “Perili Köşk” ve “Pembe İncili Kaftan”, ayrıca Rus edebiyatının büyükler için anlaşılmaz adamı Anton Çehov’dan “Hikayeler”, bir garip İrlandalı Oscar Wilde’den “Mutlu Prens”, garip bir Amerikalı John Steinback’den”İnci” , “Bitmeyen Kavga” ve “Fareler ve İnsanlar”, Yeni Cumhuriyet’in ilk yazarlarından öğretmen Reşat Nuri Güntekin’den “Miskinler Tekkesi” ve kendi kendini yetiştiren biraz melodramik bir karakter Kemalettin Tuğcu’dan ” Yer Altında bir Şehir”.
Bu hikayeleri de çocuklara ulaştırabilirsek ne mutlu bizlere.
Saygılarımla;
İnş.Müh. Onur YAMAN
Guzel kitablar bunlardan üç tane bugun alıcam
çok güzel
Bazılarını ögrencilerime zaten tavsiye ediyordum, yenilerini de senin tavsiyelerin sayesinde kütüphanemize ekleyeceğim. Teşekkürler arkadaşım
Bu arada bu bloğu incelemekte bu kadar geç kaldığım için üzgünüm. Gerçekten faydalı ve emek verilmiş bir blog olmuş. Tebrikler ve teşekkürler ?