Okudum: Hayalet Program Daemon

4 1.757

Yeni yazıları kaçırmamak için abone ol

Okuduğum ilk teknoloji temelli roman olan “Hayalet Program Daemon” yazarı Daniel Suarez’in ilk romanı olmasına rağmen oldukça başarılı.

İlk bakışta 560 sayfalık bir teknoloji romanı olması dolayısıyla tercih etmekte tereddüt yaratabilecek bir kitap. Ancak oldukça akışkan bir olay örgüsüne sahip. Tabii teknoloji ile ilgisi olana 🙂

Maviağaç Yayınevi’nden çıkan Hayalet Program Daemon, son dönemlerin popüler oyun türü olan ve şahsen dijital bir uyuşturucu olarak gördüğüm çevrimiçi rol yapma (MMPOG) türü kitabın merkezinde olmak üzere etkileşimli dijital ve internet dünyanın birleşmesiyle kurgulanmış. Teknolojinin son nimetleri olarak gördüğümüz bilgisayar, internet ve çevrimiçi iletişim yapılarının niyetlerin bozulmasıyla nasıl bir etki sahasına sahip olabileceğini görmek istiyorsanız, o kurgu bu kitabın içinde mevcut.


Kitaptan keyif almak için mutlaka dijital dünya ve internet dünyası hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu bilgi seviyesinin içinde RSS yayını da var, ağ bağlantılarının alt parçacıkları da. Benden söylemesi : ) Bir de, kitabın gerçek dünya ile dijital dünyanın olabildiğince yoğun etkileşimi ile sizleri sürekli şaşırtabileceğini söylemeliyim. Zaten bu özelliği dolayısıyla “Film dünyası için Matrix neyse roman dünyası için Hayalet Program Daemon odur” cümlesi bu kitap için telaffuz ediliyor.

Romanın hazırlık ve yazım aşamalarında Google Ekibinin Daniel Suarez’e destek olduklarını söylersek, kurgunun eften püften olmadığına dair güçlü bir kanıt sunmuş oluruz diye düşünüyorum. Google’ın yanı sıra, kitabın temel taşlarını teşkil eden birçok unsur gerçekçi bilgi ve makalelere dayanıyor. Hatta kitabın internet sitesinde o makalelere ulaşabiliyorsunuz.

Fiyat olarak da şu sıralar çok uygun miktarlara çekilen Daniel Suarez’in Hayalet Program Daemon kitabını tavsiye edebilirim. Bu kitapla geleceğin, geçmişin basit dünyasını ne kadar özletebileceğini pek âlâ görebilirsiniz.

Kitaptan bir alıntı:

“Bir insandan bahsetmiyoruz, Russ. Bu bir mantık ağacı. Sen “D” tuşuna bastığında bilgisayarında D tuşunu ekranda gösterme cesareti olup olmadığını merak ediyorsun. Birkaç çalışanın Hayalet’i yönettiğinden şüpheleniyorum. Umarım, kim olduğunu ses çıkarmadan bulup taraf değiştirmesi için ikna edebilirim.”

Puanım: 7.5 / 10

E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol ve aramıza katıl, yeni içerikleri kaçırma!
İstediğin zaman abonelikten çıkabilirsin.
4 Yorum
  1. şemsettin görür diyor ki

    Onurcuğum Merhaba.
    Seninle tanışmak benim için bir karamsarlığı yenme vesilesi oldu. çünkü duruşun da adın gibi. Hemen dil kurallarını (Bana göre yazışmanın olmazsa olmazıdır.) insanlara dayatmışsın. Çok da iyi etmişsin. Bilirsin “Damlaya damlaya göl olur.” ile de ispatlı olarak senin kendi kararınca duruşun çok anlamlı. Seni bir daha tebrik ediyorum. İnsan doğru bildiği yolda yalnız olmalı. Gelen gelir. Hoşçakal.

    1. Onur diyor ki

      Teşekkür ederim, ben de sizinle tanıştığıma memmun oldum. Bilmukabele…

  2. reco diyor ki

    MMORPG değil miydi?

  3. hasanyilmaz diyor ki

    Oldukça sürükleyici bir roman. Az da olsa oyun oynamış olmak, teknolojiden biraz anlamak ve yapay zekaya ilgi duymak romandan alınan okuma zevkini arttırabilir.

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.