İsimden Ziyade, Sıfat Olarak İnsan!
Klasik bir ifade olan ve insanı diğer canlılardan ayrıldığını gösteren bir ifade vardır: “İnsan, düşünebilen bir hayvandır.” Sizce de bu cümle fazla iyimser değil mi?
İnsanlar düşünebiliyor, hayvanlar düşünemiyor öyleyse insanlar hayvanlardan üstündür gibi basit bir mantık yürütme ile elde ettiğimiz bu intiba gerçek hayatta kanımca pek de doğru değil. Düşünmek, insanı sadece yapabilirlik açısından tartışmasız bir biçimde hayvandan üstün tutabilir. Ancak düşüncenin nasıl kullanıldığı durumu devreye girdiğinde, nasıl düşünüldüğü her şeyin önüne geçiyor.
Karmaşık ifadelerimle dolu önceki paragrafın yükünü bu paragrafa aktaracak olursam, sizleri yakın çevrenize kısa bir yolculuğa çıkarma teklifinde bulunuyorum.
Ne görüyorsunuz?
İnsanlar mı, insan taklidi yapanlar mı, hayvanlar mı yoksa hayvanlardan beterler mi daha çok?
Sınıflama ölçütlerimiz basit aslında. Temel olarak insan, sıfat anlamı ile huy ve ahlâk yönünden üstün nitelikli kimse (TDK) demek. Çevrenizde huy ve ahlâk yönünden üstün nitelikli olan kaç kişi var?
Çevrenizde huy ve ahlâk yönünden üstün nitelikleri varmış yapan ancak birçok tecrübe sonunda özünde bu niteliklerden yoksun olduğunu düşündüğünüz kaç kişi var?
Çevrenize huy ve ahlâk yönünden üstün nitelikleri olmadığını bir yaşam biçimi olarak özümseyen kaç kişi var?
Çevrenize huy ve ahlâk yönünden alçak nitelikleri olan kaç kişi var?
Nesnel bir değerlendirme ile çevrenizdeki insan sayısının bir hayli az olduğunu fark edebiliyor musunuz? O kişiden bir çıkarınız yoksa, huy ve ahlâk yönünden nesnel bir değerlendirme ile yargıya varabilmeniz mümkün.
Sizce de çevrenizdeki herkes düşünme özelliğine sahipken huy ve ahlâk yönünden insan sıfatını herkesin taşımıyor olması garip değil mi?!
Çevremiz yalan söyleyen (beyaz yalanlar hariç), aldatan (herhangi bir şekilde bir kişinin aldanmasını sağlayan); ön yargı ya da gerçek olup olmadığı belli olmayan bilgilerden yargıya varan; hareketleriyle insan fakat düşüncelerinin bir köşesinde yatan ve ilk fırsatta gerçek düşüncesini hayata geçiren; bir diğer kişi ya da kişileri kendi yaşam çıkarları için kullanan ve buna benzer onlarca insan sıfatını barındırmayan insanlarla dolu değil mi?!
Hayvanlara bakacak olursak, onlar düşünemiyorlar ve içgüdüleriyle hareket etmelerinden başka bir davranış onlardan beklenmiyor. Kaldı ki birçok hayvan, düşünemiyor olmasına rağmen huy açısından insanlardan daha çok insan sıfatını hak ediyor!
Tanrı herkese, isim olarak insan olanlardan ziyade sıfat olarak insanlardan olanlardan oluşan bir çevre nasip etsin!