Yazı karakteri ya da diğer ve daha çok kullanılan ifadeyle tipografi, ilgimi çeken alanlardan bir tanesi. Sırf bu yüzden kullandığım Kindle’a güncelleme geldiğinde ve Amazon’un Kindle için özellikle hazırladığı ve birçok bilimsel temele dayanan Bookerly fontu için bir hayli sevindiğimi hatırlıyorum. Diğer yandan internet sitelerinde kullanılan bazı fontlara da bayılıyorum. Bayılmakla da kalmıyorum, ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını da merak ederek araştırmaya kalkışıyorum. Bu sırada karşıma çıkan bir eklenti ile işlerin nasıl kolay olacağını keşfetmektikten sonra da bu yazıyı yazarak okurlarımın da bu kolaylığını öğrenmelerini istedim.
Bir internet sitesinin fontu (yazı karakteri) ve nasıl kullanıldığı nasıl öğrenilir?
Öncelikle buradaki bağlantıya tıklayarak creaktif.com tarafından hazırlanan adrese gidiyoruz. Sayfamın hemen altına doğru indiğimizde karşımıza kullanacağımız eklentiyi destekleyen internet tarayıcıları çıkıyor. Google Chrome ve Safari en çok kullanılan tarayıcılardan oldukları için bu kolaylığa hemen herkesin erişebileceğini düşünüyorum. Ücretsiz olan eklentiyi edinmek için kullandığınız tarayıcıyı seçmeniz yeterli. Ben MacBook’ta çok RAM tükettiği için ve bundan dolayı kullanmaya başladığım Safari’ye de alıştığım için Safayi’yi seçtim.
Eklenti bilgisayarımıza indikten sonra program kurar gibi çift tıklama ile kuruluma başlıyoruz. Daha sonra eklentiye onay vererek kurulumu tamamlıyoruz.
Artık eklentiyi tarayıcımızın ilgili yerinde görerek kullanmaya başlayabiliriz. Bunun için de yazı karakterini yani fontunu öğreneceğimiz internet sitesine giriyoruz. Örneğin, blogumun bir sayfasına girelim ve kullandığım yazı karakteri setini ve bunu nasıl kullandığımı yani kelimeler arasında ne kadar boşluk olduğunu, satırlar arasında ne kadar mesafe olduğunu birlikte görelim.
Bir yazıya tıkladıktan sonra FontFace Ninja eklentisine tıklayarak karşımıza çıkan sağ taraftaki ¨mask¨ ifadesine tıklayarak işimizi kolaylaştırabiliriz. Artık yapmamız gereken sadece faremizi yazı tipini ve kullanım şeklini öğrenmek istediğimiz satıra sürüklemek.
İşte bu kadar!
Görüldüğü gibi kullanılan font Titillium Web. 18 piksel büyüklüğünde kullanıyorum ve satır aralığım da 24 piksel. Bu arada, font kullanımını beğendiğiniz internet siteleri varsa yorum kısmında lütfen belirtiniz ki ben de yeni fontlar ve kullanım şekilleri keşfedeyim.
Okuduğunuz için teşekkürler.