İmparator Nero’nun Tatlısı: Dondurma

0 1.835

Yeni yazıları kaçırmamak için abone ol

Yaz mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlamasıyla algıda seçicilik ya da “algida” seçicilikten midir yoksa ürün çeşidinin genişlemesinden midir bilinmez her yerde dondurma dolapları görür olduk. Evdeki buzdolaplarından, çok gelişmiş dondurma ünitelerine kadar birçok araçla elde edilebilen dondurmanın ortaya çıkışında bu güne bir uzanalım istedim.

Perslerin yazın içmeye bayıldıkları bir içecek vardı: Buzlu şerbet. Özellikle Ege Bölgesi’nde “kar helvası” olarak bildiğimiz, dağların eteklerindeki kalıcı kar ve şerbetin birleşmesiyle oluşan tatlıdan başka bir şey değil aslında. Antik uygarlıkların da bu tatlı hakkında bilgileri vardı zira İmparator Nero kar helvasına bayılırdı. Bir süre sonra işin içine süt hatta yoğurt da girince dondurma uzun yıllar sürecek bir değişime sahne oldu.

Yüzyıllar boyunca sevilerek yenilip içilen bu tatlı, 17. asırda İngiltere Kralı I. Charles tarafından kraliyet çevresi için özel üretilen bir “dondurulmuş krema” haline geldi.

Bir asır sonra ise bu tatlı birçok Amerikan ve İngiliz yemek kitaplarında yer almaya başladı. Hatta bazı resmî törenlerde konuklara sunulan çok değerli bir ikram olarak benimsendi.

Dondurma, kolay hazırlanışı bakımından hemen herkes tarafından geliştirilebilir ve yeni tatlarla zenginleştirilebilirdi. Öyle de oldu. New Englandlı bir ev hanımı olan Nancy Johnson, 1843 senesinde dondurma dondurucunu geliştirdi ve bu cihazın patentini aldı.1851 yılında Baltimorelu Jacob Fussel’ın ilk ticari dondurma dükkânını açmasıyla dondurmanın gelişiminde ve üretim aşamasında da bir sıçrama yaşandı.


Fakat dondurma ticareti, dondurma ünitelerinin gelişmiş bir hale gelmesine kadar kolay yapılan bir şey değildi. Bu gelişmeyi taşınabilir üniteler destekleyince, dondurma çeşidinde ve miktarında bir patlama yaşandı. ABD’li Howard Johnson 28, Baskin Robbins ise 31 çeşit dondurma servisleriyle 1980–90 yıllarında sıkı bir rekabete girdiler.


Günümüzde küresel bir şekilde üretilmesine rağmen, kendine özgü bölgesel tadlar sunan ülkeler bulunur. İngiltere, Finlandiya, Yeni Zelanda, İtalya ve Kahramanmaraş’ıyla Türkiye bu ülkeler arasında yer alır.

Son bir bilgi de özellikle bayanlara: 72 gramlık vanilyalı bir dondurma, 145 kaloriye tekabül etmektedir benden söylemesi 🙂

Kaynakça:

http://news.bbc.co.uk/cbbcnews/hi/find_out/guides/tech/ice-cream/newsid_3634000/3634978.stm

http://www.thenibble.com/reviews/main/desserts/the-history-of-ice-cream.asp

http://webinstituteforteachers.org/~cbmallare/History1.htm

http://whatscookingamerica.net/History/IceCream/IceCreamCone.htm

E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol ve aramıza katıl, yeni içerikleri kaçırma!
İstediğin zaman abonelikten çıkabilirsin.
Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.