Sahaya Çık ile adı Türk basketboluyla özdeşleşen İbrahim Kutluay’ın liderliğinde küçük eller gerçek basketbolla tanışıyor.
İbrahim Kutluay gibi bir oyuncudan basketbolun inceliklerini öğrenmek büyük şans. Zira, özellikle de küçük yaşlarda alınan ilk eğitim son derece kalıcı bir iz bırakır çocuklarda. Bu süreç dil öğrenmek gibidir; yanlış öğrenmektense hiç öğrenmemek daha makbuldür. Bu cümlelerin kurulmasındaki bir başka sebep de tecrübe.
Deli gibi futbol oynamak isterken bir anda kendimi basketbol sahasında bulmuştum. İlkokuldaki en yakın arkadaşlarımdan olan İlyas’ı yalnız bırakmamak için basketbol takımının seçmelerine katıldım. İlginç bir şekilde o takımın kaptanı olmuştum. 🙂 Ardından ilçede kurulacak Söke Belediyespor basketbol kulübünün temelini oluşturmak için birkaç arkadaş ile birlikte Söke Kapalı Spor Salonunun merdivenlerinden inip çıkmaya, kondisyon sahibi olmaya başladık. Kıpkırmızı bir Chicago Bulls forması almıştım. Hala da duruyor. Spalding marka gerçek basketbol topunu tutuşumdaki heyecan, ilk kız arkadaşımın elini tutarkenki heyecandan pek de farksız değildi. Hepimiz biliriz ki o yaşlarda öğretmenler bizim için her şeyi bilen insanlardır. Onlar ne diyorsa öyledir. Basketbol hocam için de aynı şeyleri düşünüyorduk. Biz de mükemmel hamura sahip oyuncular değildik ama geliştiğimizi de pek göremiyorduk. O süreci tekrar gözden geçirdiğimde, acaba gerçek bir basketbol hocasının elinde olsaydım nereye kadar gidebilirdim sorusunu her zaman sorarım.
Sözün kısası, her hoca ile sahaya çıkılmaz. Bilhassa bu açıdan İbrahim Kutluay gibi basketbolun doğrularını yanlışlarından çok daha fazla bilen kişilerle yola çıkmak isabetli olur. Programın tek olumsuz tarafı, basketbolun orijinalindeki terimleri çocuklara İngilizce aktarmaları. Özellikle ulusal yayın yapan ve büyük bir izleyici kitlesi bulunan NTV Spor aracılığıyla tüm Türkiye’deki çocukların “durmayı” “stop etmek” olarak duymaları kötü bir durum. Umarım en kısa sürede buna dikkat edilir.