Kimimiz giyim mağazalarına hiç uğramaz, kimimizinkileri devamlı bir yakınımız alır, kimimiz ise alışveriş hastasıyızdır. Hangi durumda olursak olalım aslında ürünleri alırken, giyerken ve yıkarken bilmemiz gereken çok şey var. Giyim sektörünün üst düzey bir markasında çalışmış olmamdan gelen bir tecrübeyle sizlere bu konuda nacizane bilgiler vermek istedim.
Öncelikle giyim sektöründe en çok kullanılan materyallerden başlayalım.
Pamuk: Giyim ürünlerinin temeli, o olmadan bu işler dönmez 🙂 Özellikle de sıcak havalarda kesinlikle tercih edilmesi gereken ürünler, pamuklu ürünlerdir. Hepimizin bildiği gibi teri çeker ve vücudun nefes alıp vermesini sağlar. Bu açıdan iç giyimde ve pijamalarda mutlaka ürünün %100 pamuktan üretilmiş olmasına dikkat edilmeli. Ancak bazı istisnalar da bulunmaktadır ki, bunlardan da yazının devamında bahsedeceğim. İç giyim ve pijamaların ardından, gömlek, t-shirt ve pantolonlarda da pamuklu ürünlere yönelmek gerekir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, pamuklu pantolonların diz yapmaması çok zordur. Çoraplarda kullanılan pamuk oranı ise genellikle %100 değildir. Bunun sebebi çorabın ayağı saracak ve kaymayacak şekilde durması gerektiğidir. %100 pamuktan üretilmiş ve kaymayan çoraplar da bulunabilmektedir. Fakat genellikle iyi bir çorapta %88-95 arasında pamuk oranı vardır.
Pamuklu ürünlerle ilgili temelde söyleyeceğim noktalar bunlardı. Bu bilgilerin yanında bilmekte fayda var diyebileceğim şeyler de var. Bunlardan biri organik pamuk. Bilindiği üzere pamuğun giyim sektöründe kullanılabilmesi için bazı işlemlere tabî tutulması gerekir. Bu işlemlerin bazıları pamuğun doğallığına zarar vererek onu tercih edilmesi gereken materyallerden çıkarabilir. Üründe kullanılan pamuğun kalitesinden emin olmak için 3 noktaya dikkat etmek gerekir.
- Ürüne dokunulduğunda pamuğu hissedebiliyor musunuz?
- Tercih ettiğiniz marka güvenilir mi?
- Ürünün etiketinde “tescilli pamuk”, “organik pamuk” veya “fairtrade cotton” … gibi özelliklerden bahsediliyor mu?
Burada karşımıza çıkan “fairtrade cotton”ın özelliği, uluslararası anlaşmalarla tescillenmiş bir pamuk üreticiliğinin yanında, belli bölgelerdeki tarım işçilerinin sigorta ödemelerine katkıda bulunmak gibi destekleyici niteliği olmasıdır. “Fairtrade cotton” özelliğine sahip bir ürünü seçerken içiniz rahat olabilir, aynı zamanda dolaylı yoldan ihtiyacı olan kimselere destek vermiş olursunuz.
Yün: Yün denince kimileri kaşınma ihtiyacı hissedebilir. Çünkü herkes yün ürünler kullanamaz. Aslında bu durum vücudun hassasiyetinden ziyade, yünün dokumasından ve türünden kaynaklanan bir durumdur. Kış aylarında tercih edilen yünün kullanıldığı ürünler çoğunlukla, kazak, çorap, termal ürünler, takım elbiseler ve pantolonlardır. Giyim sektöründe en çok kullanılan yünler, orta yün, uzun yün, merino yünü ve kuzu yünüdür. Orta ve uzun yün çoğunlukla palto gibi kaba ürünlerde kullanılır. Merino yünü ise, kazaklarda ve çoraplarda yer alır. Kuzu yününden çok kaliteli takım elbiseler ve pantolonlar elde edilebilir.
Polyester: Bildiğimiz petroldür. Halk arasında naylon olarak da bilinir. Dokunurken içimin gittiği polarlar polyesterden yapılır ve kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü yapısından dolayı vücudun nefes alıp vermesi zor olur ve vücut sıcaklığımız artar. Biz de “bak ne kadar da sıcak tutuyor” deriz. Bilhassa tene temas eden ürünlerde polyesterten uzak durmak gerekir. Polyamid de benzer özelliklere sahip bir materyaldir. Kısaca tavsiyem, giyim alışverişinizde “poli” ile başlayan bir materyal gördüğünüzde kaçınmanız. Sadece şemsiye ve mayo gibi çabuk kuruması gereken ürünlerde bu materyal tercih edilmelidir.
Kaşmir: Adını Hindistan’ın Kaşmir bölgesinde bulunan keçi türünden alır. Giyim sektöründe kış sezonunun gözbebeği olup, özellikle palto, pantolon, kazak ve ceketlerde kullanılabilir. Kullanılması halinde de fiyatı neredeyse ikiye katlar. Yumuşak bir şekilde vücudu sıcak tutması sayesinde kışlık ürünlerde tercih edilir. Genellikle bir üründe %3-15 civarlarında bulunur ve bu oranın artması her zaman iyi bir özellik olmaz. Çünkü ürünün dinç görünümüne olumsuz etkisi olabilir.
İpek: İpek denince aklıma doğrudan güzel kravatlar geliyor. Yumuşak ve parlak dokusuyla oldukça güzel bir materyaldir. En çok kravatlarda kullanılır ve bakımı zordur. Küçük bir sürtünme bile onun tüm güzelliğini bozabilir. Kravatların yanında ceketlerde de kullanılabilir. Ancak tamamen ipek kullanımından ziyade pamukla birlikte yer alması ürünün kullanımı ve görünümü açısından daha iyidir. Yazın kullanılacak ceketler için ipeğin en iyi partnerinden biri de ketendir. Keten ve ipek karışımı ceketler fiyat olarak da oldukça pahalıdır.
Keten: Yün ve kaşmir dendiğinde akla nasıl kış geliyorsa, keten denince de akla yaz geliyor. “Efil efil, fırıl fırıl giyersin” diyen birini görürseniz bilin ki o kişi keten bir ürün hakkında konuşuyordur. Erkekler keteni ne kadar çok severlerse sevsinler, eşleri de bir o kadar keteni sevmezler. Çünkü ütülemesi zordur 🙂 Ancak kolay ütülenebilen keten ürünler de kaliteli mağazalarda bulunabilmektedir. Yazlık şort, pantolon, gömlek, ceket ve takım elbiselerde kullanılabilir. Çok kırışması ilk başta kötü görünse de, keteni güzel gösteren yönü de hafif kırışık olmasıdır. Tüm bunların yanında, pamukla birlikte kullanıldığı zaman daha dinç ve kullanışlı bir hal alır.
Modal: Özellikle iç çamaşırı ve spor ürünlerde kullanılır. Çünkü nemi ve sıvıyı pamuktan %50 oranında daha iyi çeker. Bu güzelliğinin yanında çok ama çok yumuşak bir dokusu vardır. İçinde modal barındıran bir iç çamaşırı kullandıysanız, %100 pamuk iç çamaşırları bile sizi rahatsız edebilir. Özellikle iç çamaşırı ve çoraplarda %5-45 oranında modal kullanımı yeterlidir. Daha fazla kullanılması, o ürünün sunî hissedilmesine sebep olur.