E-kitap okuyucu cihazlar her ne kadar akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar cephesindeki gibi olmasa da kayda değer bir ivme ile yükselişte olan ürün grupları arasında yer alıyorlar. Bu durumun ortaya çıkmasında kişisel alışkanlıkların büyük rolü olduğunu düşünüyor. Yani akıllı telefonların ya da tabletlerin aksine insanların kitaplar ve kitap okuma ile ilgili deneyim ve alışkanlık farklılıklarının doğrudan etkileyici bir unsur olduğunu söyleyebilirim. Tüm bunların yanı sıra dünyanın gelişmiş ülkelerinde yaşanan e-kitap okuma alışkanlığındaki büyük gelişimin ülkemizde kırıntıları hissediliyor. Bununla birlikte bu alandaki girişimler de yok değil. Babil.com tarafından ülkemizde kullanıma sunulan Calibro Touch Lux ve Calibro Basic önemli sayılabilecek adımlarda bir tanesi.
Öncelikle söylemem gereken şu ki Calibro e-kitap okuyucu ailesi PocketBook isimli üretici tarafından hazırlanan bazı cihazların uyarlanmış hali. Örneğin bu incelemeye konu olan Calibro Touch Lux, PocketBook 626 isimli cihazın Türkiye’ye ve Türk kullanıcılara uyarlanmış bir sürümü.
Calibro Touch Lux: Tasarım
208 gram ağırlığında olan bir ürün. Elde tutarken rahatsız edici bir ağırlık hissetmedim. Gayet makul seviyede diyebilirim. Uzunluğu 17.5 cm ve genişliği 11.5 cm olan cihazın kalınlığı ise 8.3 milimetre. İnce sayılabilecek bir cihaz olmasının yanı sıra arka yüzeyin kenarlardan başlayan inceliği ortaya doğru yayarken kalınlaşması cihazın daha ince olduğunu hissetmenizi sağlıyor. Bazı akıllı telefonlardan tanık olduğum başarılı bir tasarım taktiği diyebilirim.
Cihazın alt kısmında bulunan fiziksel tuşlara pek ısınamadım ve gereksiz buldum. Zira dokunmatik ekrana sahip olan cihazda fiziksel tuşların yer almaması gerektiğini düşünüyorum. Bununla birlikte bu tuşlar nedeniyle ürünün daha kısa olabilmesi daha kolay tutulabilmesi mümkün görünüyor.
Plastik malzemeden oluşan dış yüzey özellikle arka bölümde hoş bir yumuşaklık sunuyor. Siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneği bulunan Calibro Touch Lux’ün ön yüzeyindeki alüminyum hissi beyaz modelinde beni biraz rahatsız etti. Çünkü kitapların doğallığından uzaklaşarak yaşanan kitap okuma deneyiminde metale ya da metal hissine yer olmadığını düşünüyorum. Bu konuda Nexus serisi tabletlerin arka kısmındaki derimsi yüzey başarılı bir örnek olabilir.
Arka bölümden bahsetmişken buradaki eğimli yüzeyle birlikte elde tutulma konusunda iyileştirme sağlanmış ancak bu bölümün olası bir kılıf kullanımında nasıl zorluklara yol açabileceğini düşünmedim değil. Çünkü ekranları akıllı telefon ve tabletlere göre daha hassas olan bu cihazların mutlaka kılıfla kullanılmaları gerektiğini düşünüyorum.
Calibro Touch Lux: Donanım
1 GHz tek çekirdekli işlemcinin yanı sıra 256 MB bellek bulunuyor. Bu sayısal değerler bir e-kitap okuyucu için oldukça iyi. Diğer yandan 4 GB dahili depolama alanı ve mikro SD kart desteği ile bu alanın 32 GB’a kadar yükseltilebilmesi gayet iyi bir alan anlamına geliyor. Wi-Fi 802.11 b/g/n bağlantı özelliği ile internete bağlanmak mümkün. Nadir de olsa cihazda internete bağlanamama sorunu yaşadıysam da bunun yazılımsal olduğunu düşünüyorum ki düzeltilebilir.
Calibro Touch Lux: Yazılım
Her şeyden önce cihazın Türkçe dil desteği sunması oldukça hoşuma gitti. İngilizce konusunda ciddi bir sıkıntım olmasa da Türkçe dil desteği ile gelen gerek bilgisayar oyunu olsun gerekse bu şekilde e-kitap okuyucu olsun o ürünü birkaç adım daha kendime yakın hissediyorum.
Hemen desteklenen e-kitap formatlarını belirteyim: PDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB (DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM. Bunların yanında JPEG, PNG, BMP ve TIFF şeklindeki görsel formatları da cihazda açılabiliyor.
Eğer cihazı birden fazla kişi kullanacaksa birden fazla birden fazla okur profili oluşturma özelliği çok çok işe yarayacaktır. Çünkü a kişisi x fontunu y büyüklüğünde seviyorsa b kişi de z fontunu w büyüklüğünde sevebilir ve bu ayarları profil olarak saklayabilir.
Ondan fazla font ve bir o kadar da font boyutu ayarlanabiliyor. Bu aslında geniş seçimler sunan bir özellik olarak görülebilirken benim için karmaşayı ifade ediyor diyebilir. Zira seçeneklerin çok olması kimi zaman bende olduğu için daha çok karmaşayı beraberinde getiriyor.
Cihazda birçok konuda özgürsünüz ve ayarlamalar, bilgilendirmeler özgür bırakılmış. Az önce yazı tipi konusunda söylediğim şeyler buna bir örnek. Diğer örneklerden bazıları ise pil detaylarının paylaşılması, cihaz bekleme modundayken kullanılacak görselin tarafınızdan değiştirilebilmesi ve istediğiniz görselin yüklenebilmesi diyebilirim. Ayrıca hesap makinesi, RSS haberleri bölümü, satranç, scribble, sudoku gibi uygulamaların bulunması söyleyebilir.
Ayrıca görev yöneticisi özelliği de ilginç bulduğum detaylardan bir tanesi. Cihazın bellek ve işlemci tüketimini düşürmek için bu alanı belli aralıklarla kullanabilirsiniz. Soldaki ev tuşuna uzun basarak ulaşılan görev yöneticisinin yanında ekran görüntüsü almanıza yarayacak bir sanal tuş da yer alıyor.
Bu ürünlerin artık standart özellikleri yer arasında yer alan anlık çeviri desteği Calibro Touch Lux üzerinde de bulunuyor. Bu alanda SesliSözlük ile bir iş birliği söz konusu. Özellik İngilizce kitap okumak isteyenler için bulunmaz nimet.
Babil.com ile sağlanan tümleşik mağaza üzerinden birkaç saniye içinde kitap satın almak mümkün. Bazı ücretsiz kitapları da aynı mağaza üzerinden indirip okumak oldukça güzel. Kitap çeşitliliği şu anda gelişim aşamasında gibi görünüyor. Ancak hızlı bir şekilde kitap sayısının arttığını belirtmeliyim.
Calibro Touch Lux: Ekran
Elektronik mürekkep teknolojisinin Pearl sürümünü kullanan ekran, 1024×758 piksel çözünürlüğünde ve ekranda inç başına 212 piksel yer alıyor.
Ekran çözünürlüğü tatmin edici düzeyde ve detaylar net bir şekilde görünüyor. Ekranı beğendim. Buna karşın okuma ışığı bence biraz fazla beyaz. Birazcık saman kağıdı rengine yaklaşsa çok daha iyi bir gece ya da karanlık okuma deneyimi sunulabilirdi. Ekran gerçek kağıt hissini yaşatıyor diyebilirim. Belki de en önemli noktalardan biri de bu zaten.
Menü tuşları köşelere biraz fazla yakın. Örneği girdiğiniz bir bölümden geri gelmek istiyorsanız ve dokunmatik ekranı kullanacaksanız parmağınız neredeyse dış yüzeye temas edecek şekilde sol üst köşenin adeta dibine gitmeli.
Sayfa geçişleri tatmin edici. Burada işlemci ve ara bellek önemli bir görev üstleniyor. Nadir de olsa geçişlerde tepki süresi çok zayıflayabilir ancak sorun olarak söyleyebilecek bir şey yok. Gelişler normal. Aynı şeyi not alma, bir bölümün altını çizme konusunda söylemem zor. Açıkçası bu işlemlerde zorlandım.
Calibro Touch Lux: Değerlendirme
Her şeyden önce şunu söylemeliyim ki pil ömrü gerçekten de oldukça uzun. Ekran gerçek kağıt hissini yakalamaya yakın ve bu da e-kitap okuma deneyiminizi iyi bir seviyeye taşıyor. Dış yapısı tatmin edici, sağlam ve güçlü bir dış yapı hissi edindim. Eğer teknolojik bir ürünü kurcalamayı ve kişiselleştirmeyi çok seviyorsanız yazılım esnekliği sizi çok mutlu edecektir. Buna karşın ürün geliştirici benim için en ideali düşünmüş olsun ve sadece bunu sunsun diyorsanız biraz karmaşık bulabilirsiniz.
250 TL’lik etiket fiyatı ürünün seçenekler arasında üst sıralara taşınmasını sağlarken dahili ışık ile gece ya da karanlıkta okuma imkânı sunması bu söz konusu sıralamadaki gücünü yoğunlaştırıyor.
Kindle başta olmak üzere diğer e-kitap okuyuculara göre en büyük avantaj ise Türkçe içerik sunan bir kitap mağazasına doğrudan bağlanabilmesi ve kitap edinilebilmesi.
Hediye olarak alacağım uygun fiyatlı bir ürün arıyordum, oldukça faydalı oldu bu incelemen benim için de. Teknolojinin çok da içinde olmayan birisine Türkçe desteğinden dolayı alınabilecek bir ürün gibi duruyor.
Şurada(http://www.pocketbook-int.com/us/support/pocketbook-touch-lux-2) gördüğüm kadarıyla bu Kasım ayında 5.12 versiyonu çıkmış, denediniz mi? Görüşleriniz nedir?
Merhaba Salih,
Bahsettiğin cihaz elime geçmediği için herhangi bir karşılaştırma yapmak pek de sağlıklı değil. Test cihazı olarak gelirse bir değerlendirme yapabilirim.