Bloglar İçin Yeni Bir Sponsorluk Modeli

6 1.627

Yeni yazıları kaçırmamak için abone ol

Her ne kadar bloglar ve blog yazarlığı Türkiye’de istenilen seviyeye gelememiş olsa da kayda değer bir şekilde yol alan örnek bloglar da bulunmuyor değil. Ancak bloglar ve blog yazarları desteklenmedikçe istenilen ivmenin yakalanması oldukça zor.

Görsel: suzi54241 | Creative Commons lisansı ile yayımlanmıştır.

Ben de naçizane fikrimce bir model sunmak istedim. İnternette yaptığım kısa bir araştırmayla daha önce böyle bir model olmadığını da doğrulamaya çalıştım.

Biliyoruz, şirketlerin cebinden kolay kolay para çıkmaz. Çıkacak olsa da -haklı olarak- elinde veriler olsun isterler. “Yani biz sana destek olacağız ama bakalım sende neler varmış?” sorusu ortaya çıkar.

Gelin bu beklentiyi geçmişe yönelik değil de geleceğe yönelik konumlandıralım. Yani “biz sana destek olacağız ama öyle para vererek değil. Gezi üzerine bir blogun ya da blogunun bir kategorisi mi var. Ben sana ulaşım sponsoru olacağım ve ayda sana şu kadar ücretsiz bilet sağlayacağım. Sen gideceğin yerlere git ve yazılarını yaz.” dese nasıl olur? Adı geçen şirket o blogun ya da o kategorinin ulaşım sponsoru olmuş olur ve bu bir blog yazarı için ciddi destektir.

Görsel: Mike Licht, NotionsCapital.com | Creative Commons lisansı ile yayımlanmıştır.

Bu modellemeyi “yazı sponsoru”, “kategori sponsoru” ya da örnekte de olduğu gibi “ulaşım sponsoru” şeklinde adlandırabiliriz. Zaten bu modelin bir örneği “barındırma (hosting) sponsorluğu şeklinde pratikte de yer alıyor.

Bu modelin blogları ve blog yazarlarını daha aktif ve üretken hale getireceğini düşünüyorum. Hatta benim gibi amatör değil de profesyonel bir internet girişimcisi bu modelden yola çıkarak, “blogları ve şirketleri” bir araya getirecek bir hizmet sitesi oluşturursa pek de güzel olur. Değil mi ?!

E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol ve aramıza katıl, yeni içerikleri kaçırma!
İstediğin zaman abonelikten çıkabilirsin.
6 Yorum
  1. ahmet diyor ki

    Selam Onur, o bahsettiğin blog ad networku konseptini 2 yıl önce düşünüp 2009 sonunda bloggerv.com üzerinde yayına sokmuştuk. Keşke senin düşündüğün kadar güzel bir işleyiş kurulabilseydi. Neyse dağıtmayayım. Eğer detaylı konuşmak istersen ve bu konudaki tecrübelerimi merak ediyorsan maille kontak kuralım.

  2. Onur diyor ki

    Bloggerv’yi isim olarak duymuştum. Kısa bir süre popüler oldu ama sonra pek ses çıkmadı. Şu anda sitenin işlevi tamamen durmuş sanırım. Siz sosyal medyanın öneminin henüz farkında olunmadığı bir zamanda ortaya çıktığınız için reklamverenlerden pek sağlıklı dönüt alamadınız diye düşünüyorum. Yani 2009 reklamverenlerin blogları, sosyal medyayı yeni yeni tanımaya başladıkları bir yıldı(Gillette v.b. hariç tabii). Neden olmadının cevabını ve güncel düşüncelerini benimle paylaşırsan sevinirim.

  3. necati diyor ki

    Acemi olarak adlandıracağınız işe kollarını sıvayan çıraklardan biriyim. Profesyonel blogçu nasıl olmalı ? ne yapmalı ? başarı ne gerektirir ? yazar mısınız? Teşekkürler

  4. Onur diyor ki

    Merhaba Necati. Beni profesyonel bir blog yazarı olarak görmen oldukça sevindirici. Ancak ben kendim için henüz aynı ifadeyi kullanamıyorum. Yine de nacizane düşüncelerimi kısaca paylaşmak isterim.

    Öncelikle belli bir alanla ilgilenmelisin. Ben dahil birçok yazarın yaptığı hatalardan biridir bu. Zaten ben de bununla ilgili bazı değişikliler yapacağım.

    Kesinlikle özgün, kendine has bir anlatım diline sahip olmalısın.
    Blogun sürekli güncel olmalı. Bu noktada dediğimi yap, yaptığımı yapma 🙂 Çok istesem de yoğunluk sebebiyle istediğim kadar verimli bir blog tutamıyorum.

    Blogunun tasarımında okuyucu baz al, kendi göz zevkini bir kenara bırakma ama 1. planda da tutma. Okunması, yazıların sosyal medyada paylaşılması kolay olsun.

    Türkçe ve imla konusunda hatasız ol.

    Popüler kültürden yola çık ama popüler kültürün merkezine takılıp kalma.

  5. kelebek diyor ki

    tşkler paylaşım için.. Thanks

  6. Nilazrak diyor ki

    Bırakın kelimeleri özgürce satırlara dizilsinler…

Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.