“Beter Olsunlar :)))” ve Hatırlanması Gereken Sosyal Medya Kuralları

0 1.213

Yeni yazıları kaçırmamak için abone ol

Dün akşam saatlerinde ortaya çıkan bir paylaşımla birlikte sosyal medya kullanımı ve sosyal medyada kriz yönetimi ile ilgili örnek bir olayla daha karşı karşıya kalmış olduk. Daha önceki birçok örneğin karşısında pek de farkı bulunmayan bu olayı bu kadar ilginç kılan ise benim de taraftarı olduğum Beşiktaş’ın yeni stadyumu olan Vodafone Arena‘nın inşaatıyla ilgili olması ve çığ gibi büyümesi.

Önce Olayı Özetleyelim

Miray Çınar (ismini yayınlamak istemezdim ancak zaten duymayan kalmadı) isimli Mir Dekorasyon şirketinde çalışan bir kişinin Facebook’ta paylaştığı bir fotoğrafın altındaki yorum ile her şey başlıyor.

miray cinar - vodafone arena paylasim

İnşaatın bitmemesi üzerine “beter olsunlar :)))” şeklinde bir yorum yapan Miray Hanım, doğal olarak bu paylaşımı gören başta Beşiktaş Camiası olmak üzere birçok kesimden tepki almaya başladı. Sosyal medyada kısa sürede hızla yayılan bu paylaşımın ardından gece saatlerinde bağlı olduğu şirket tarafından bir açıklama yapıldı.

 

Beklenen bu gelişme sonucunda ilgili kişinin bir stajyer olduğu ve şirketle ilişkisinin kesildiği beyan edildi.

Bu Doğru mu ve Yeterli mi?

Ancak bu açıklamayı yeterli bulmayan birçok Beşiktaşlı, söz konusu işten çıkarmaya dair resmi belgelerin gösterilmesini istedi. Diğer yandan şirketin Resmi Gazetede yayınlanan bir gelişmesine bağlı olarak ilgili kişinin aslında bir stajyer olmadığı şirketin ortaklarından biri ya da ortaklarından birinin yakın akrabası olduğu iddia edildi. Açıkçası bu iddianın gerçeklik payı da bana göre oldukça yüksek.

mir dekorasyon resmi gazete

Bireyler için Hatırlanması Gereken Sosyal Medya Kuralları

  1. Sosyal medya üzerinden her ne paylaşılırsa paylaşılsın doğrudan kişiyi bağlamaktadır. Sokakta ya da bir cemiyette ifade edemeyeceğiniz şeyleri (küfür, beddua, yanlış anlaşılabilecek şaka …) sosyal medya üzerinde de ifade etmekten kaçınmak, normalde beş kere düşünülüyorsa sosyal medyada on kere düşünerek konuşmak gerekir. Çünkü sosyal medya unutmaz!
  2. Sıradan yaşamda yaşanabilecek bir yanlış anlamayı kısa sürede ve genellikle de anında düzeltebilirsiniz. Ayrıca söz konusu yanlış anlamalar büyük olasılıkla çevrenizdeki insanların şahit olacağı yani sizi az çok tanıyan kişilerin arasında gerçekleşeceği için durumu hemen toparlayabilirsiniz. Fakat sosyal medyada kendinizi tam olarak ifade etme şansınız sınırlıdır ve sizden çıkan hemen her söz ya da herhangi bir görsel sizin düzeltmenize fırsat tanınmadan bambaşka boyutlara taşınabilir.
  3. Ahlâk kuralları sosyal medyada geçerlidir. Her ne kadar günümüz yaşamı özgürlükçü bir sosyal medya algısı ortaya koysa da Türkiye gibi gelenek ve göreneklerin hüküm sürdüğü toplumlarda her türlü ifadeniz sözsüz kuralların süzgecinden geçirilir. Örnek vermek gerekirse, yemek yenen kaba pislenmez cümlesi iş ahlâkına dair en genel ve keskin atasözlerinden biridir.

sosyal medya ve kriz yonetimi

Kurumlar, Kuruluşlar ve Şirketler için Hatırlanması Gereken Sosyal Medya Kuralları

  1. Hiçbir zaman yalan söylemeyin!
  2. İnsanları aptal yerine koymayın!
  3. Sosyal medyada tüzel kişiliğinizi zor durumda bırakabilecek olasılıkları baştan hesaplayın ve tüm bu olasılıkların gerçekleşmemesi için önlemlerinizi alın.
  4. Şirketinizin faaliyet alanı küçük olabilir ancak yapacağı en ufak keskin ve tahrik edici hatada sosyal medya üzerinden linç edilmesi halinde etkisi büyük olur.
  5. Kriz yönetimi desteği alın. Sosyal medya üzerinde üzerinde yaşayabileceğiniz ve genellikle de nerelere varacağı kestirilemeyen durumların üstesinden klasik esnaf taktikleriyle gelmeniz sürpriz olur. Bu nedenle hemen bir uzmandan destek alın. Ancak bu desteği şirketinizi kurtarmaktan ziyade ortada bir hata varsa samimi ve net bir şekilde kabullenilerek şeffaf içeriklerle özür dilenmesi, gerekirse telafi edecek karşı adımlar atılması için alın.
  6. Sosyal medyanın hafızasını küçümsemeyin. İyi sosyal medya ve kitle yönetimi için hedefiniz doğrudan para kazanmak olmamalı. Şirketinizi ve kurumunuzu en iyi şekilde yansıtmayı amaçlamalı ve dijital varlığınızı da bu yönde geliştirmelisiniz. Örnek vermek gerekirse, sosyal medya üzerinde iyi bir şekilde var olmanız, çeşitli projeler ve içeriklerle iyi niyetli faaliyet gösterdiğinizin altını çizmeniz halinde olası kriz anlarında geçmişe dönerek ve bu iyi varlığınızı göstererek kendinizi çok daha kolay savunabilirsiniz.
E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol ve aramıza katıl, yeni içerikleri kaçırma!
İstediğin zaman abonelikten çıkabilirsin.
Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.