Alphabet: Radikal Fakat Şaşırtıcı Değil. Neden mi?

0 1.071

Yeni yazıları kaçırmamak için abone ol

Google’ın kurucuları olan Sergey Brin ve Larry Page tarafından Alphabet isimli yeni bir ebeveyn şirket kurulduğu ve Google’ın da artık bu şirketin bir parçası olduğu haberi ile uyandık. Tabii ki haber dün gece duyulmuştu ve hakkında da bolca yorumlar sosyal medya yer alıyordu.

Peki, Larry Page ve Sergey Brin’in bu hamleleri radikal mi? Evet, kesinlikle! Şaşırtıcı mı? Hayır, tabii ki!

Google, kabuğuna sığmadı

Bizzat Larry Page tarafından kaleme alınan ve buradan okuyabileceğiniz açıklama konuyla ilgili hemen her şeyi açıklıyor. Google’ın doğumuyla birlikte yaşanan süreçlere ve radikal yeniliklere dair birçok bilgiye yüzeysel olarak değinilen yazıyla birlikte biz kullanıcıların da uzun süredir şahit olduğu gelişmeler sonucunda artık Google çalışmaları Google’ın kabuğuna sığmaz oldu. Öyle ki, Google artık bir arama motorunda kesinlikle ibaret olmayan şirket kimliğine çok önceden büründü. Kendi kendine giden araba çalışmaları, Android gibi mobil işletim sistemi, YouTube gibi video içerik platformu ve dahası artık bu platformların Google çatısı altında barınmasını garip kılıyordu.

alphabet google

Neden Alpha-bet?

´Google artık bir arama motoru değil´ cümlesini son yıllarda kaç kere duyduğumu hatırlamıyorum bile. Kontak lens üreten arama motoru mu olur? Google bu konuda çalışmalar yapmaya başlayalı bir yıldan fazla oluyor. İnsan hava aracıyla teslimat araştırmalarına ne demeli? Google Gözlük? Balonla internet servis sağlayıcılığı? Manaki? İnsan sağlığına yönelik sorunların çözümü ve insan ömrünün uzatılmasına dair çalışmalar?

Tüm bunların yanı sıra Google’ın çalışmalarının tamamı halka açık değil. Yarı gizli ya da tamamen gizli buna benzer birçok çalışma olduğu biliniyor. Larry Page’in de söylediği gibi, alfabedeki tüm harflerin temsil ettiği ya da edeceği yaşama ve insana dair birçok çalışma yapan veya yapacak olan bir ekibin Google ile yola devam etmesi pek de mantıklı değildi. Nasıl ki Google, barındırdığı anlamla arama sonuçları arasında bir mana ilişkisi kuruyorsa Alphabet de tüm insanlığa yönelik çalışmalarla anlam ilişkisi kuruyor. Alpha-bet’in ayrı yazılmasının bir anlamı da bu kapsamdaki çalışmaların hemen hepsinin deney yani deneme yanılma üzerine olması. Dolayısıyla bu aynı zamanda bilimsel bir kumar. Üretilecek ürünler ya da hizmetler insanoğlu için hep ´alfa´ olacak.

massive dynamic

Bir de komplo teorisi atayım ortaya. O filmlerde gördüğümüz tüm insanlığı avucunun içine alan, son olarak da Mr. Robot dizisinde E Corp şirketi ile temsil edilen varlığın bundan beş on yıl sonra Alphabet ile gerçek olmasına şaşırır mısınız? Ya da Fringe dizisindeki Massive Dynamic olmasına? 🙂

Son olarak şunu da belirtmem gerekir ki, Alphabet yalnızca Sergey Brin ve Larry Page ile birkaç profesyonel yönetici ve yatırımcının girişimi değil. Böyle kitlesel ve etkili bir girişimde ABD kurumlarının yer almaması imkânsız.

İnsanlık için hayırlısı olsun.

E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol
E-posta bültenine abone ol ve aramıza katıl, yeni içerikleri kaçırma!
İstediğin zaman abonelikten çıkabilirsin.
Bu konuda söyleyecek bir şeylerin olmalı

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.